Orsaker till inkontinens

26 Feb

Vad är det egentligen som orsakar inkontinens? Anledningarna till att vi drabbas kan vara många: graviditet, barnafödsel, handikapp, sjukdom med mer. Och som jag har skrivit om tidigare kan vem som helst drabbas. Den som inte tränar sin bäckenbottenmuskulatur riskerar att bli… just det: slapp.

Den inkontinens jag drabbades av efter att ha fött Max kallas för ansträngningsinkontinens, vilket innebär att man kan läcka när man gör något så enkelt som att skratta. Därför har jag döpt inkontinensskydd till SKRATTSKYDD (för hur vanligt är det inte att vi korsar benen när vi skrattar!?)  🙂

Sen finns det andra orsaker som kan göra att det är svårt att hålla tätt.

Trängningsinkontinens innebär att blåsmuskeln ofrivilligt dras samman; man får plötsliga trängningar och ett överrumplande behov att kissa. Vid överaktiv blåsa har blåsmuskeln en tendens att dra ihop sig trots att blåsan inte är full. När detta sker får man ett plötsligt och kraftigt behov av att kissa.   

Ett dilemma som man inte pratar om är Uretrit. Jag har träffat en kvinna som heter Birgitta som har startat en blogg också, men med information om Uretrit . Bra jobbat Birgitta!!! Bloggen hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: