Veckans Fråga nummer 1

1 Sep

Fråga:

Hej!
Jag är bara 22år men har det senaste året varit med om att jag inte kunnat ”hålla mig”.
Vet inte om det är inkontinens och i sådant fall vilken typ men tre gånger har jag inte kunnat stoppa när toakön varit för lång eller när jag inte hunnit in hemma. Varje gång har det varit precis innan ”min tur” eller med nycklarna i handen utanför dörren. De här upplevelserna har gjort att jag nu går på toaletten extra ofta, innan jag är superkissnödig, ”för säkerhets skull” och ofta är nervös över att jag inte ska kunna gå på toa. Sommarens festivalliv var olikt alla andra år på grund av detta. Jag har aldrig förut haft liknande problem men de har även uppstått i samband med sex och strax innan orgasm.. Något som gjort att jag undviker att ”komma” eftersom jag inte är säker på att jag har kontroll över min blåsa.
Hjälp! Kan jag göra något åt det här? Vet själv inte vad jag ska ta mig till och det är inte roligt att gå runt och vara nervös och begränsad i sitt liv.

Tacksam för svar!

Svar:

Hej, 

Ditt problem är inte ovanligt, trots att du är ung. Det framgår inte av ditt mail om du fött barn eller inte, men jag utgår från att så är inte fallet.

Ofta hamnar man i en ond cirkel, där rädslan över att kissa på sig utgör en stress, som triggar blåsan till att släppa sitt innehåll. Blåsan är ett stresskänsligt organ.

Om det vid något tillfälle inträffat att man inte hunnit till toaletten, utan i stället kissat på sig, ökar stressen vid nästa tillfälle då man känner sig ”nödig”.

Detta kan innebära att man kissar på sig igen, vilket ökar stressen till nästa gång man blir kissnödig o s v. Därmed är hela ”karusellen” i gång. 

Oftast finns det sällan någon fysisk orsak bakom det hela utan man får ser det som om att problemet finns på det psykologiska planet. Därmed inte sagt att problemet är mindre för det.

I det här sammanhanget bör man påpeka att om man innehar ovanor som att dricka för mycket, kan blåsans tryck bli så stort att det inte går att hålla emot. Kaffe, the, alkohol t e x driver på.

Man bör kissa ungefär 12-18 dl/dygn och ca 3-5 dl vid varje tillfälle. Du kan gärna mäta under ett par dygn hur mycket du kissar varje gång och hur mkt det blir per dygn. Om du kissar mer än 20 dl/dygn, är första steget att dra ned på dryck.

Jag tycker du ska kontakta din hälsocentral för att få hjälp med besvären. Du bör undvika att ”säkerhetskissa”. Fokusera på annat då du känner dig kissnödig och är på väg till toaletten. Kognitivt tänkande! Tänk inte negativa tankar som att du kommer att kissa ned dig.

Jag tror även du bör göra ett flertal urinmätningslistor (de flesta hälsocentraler tillhandahåller dessa) Man bör också utesluta att du inte har bakterier i urinen.

Lycka till!

Lena Karlsson, Leg. sjukgymn./uroterapeut. Kontinet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: