Veckans Fråga

24 Aug

Fråga: Jag födde mitt andra barn för sex månader sedan. Efter förlossningen har jag haft lite urinläckage precis efter att jag varit på toaletten och kissat. Det är inte särskilt mycket, men givetvis besvärande ändå. Det läcker inget alls när jag nyser, hostar eller lyfter! Jag försöker sitta kvar på toaletten lite längre, men det hjälper inte alltid.

På efterkontrollen sa min barnmorska att jag skulle söka hjälp om detta inte försvunnit efter sex månader. Hon kände på min bäckenbottenmuskulatur och den var på god väg redan då. Och jag känner själv att jag kan knipa bra. Vad ska jag göra? Jag hade liknande problem under graviditeten, men bara under några veckor ganska tidigt. Det har blivit bättre nu men det är inte borta. Ska jag söka hjälp?

Svar: Många kvinnor får besvär med inkontinens efter förlossning. Så länge man ammar så inverkar också hormonerna menligt på möjligheten att hålla tätt. Om man fortfarande ca 6 månader efter förlossning har besvär kan det vara bra att söka hjälp. Det viktigaste är att lära sig bäckenbottenträna på rätt sätt. Du bör också kontakta någon ”specialist” (sjukgymnast, uroterapeut, gynekolog, barnmorska) för att kontrollera att du kniper rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: