Experter på läckage snart bristvara

31 Aug

Läser i Dagens Medicin, nummer 35, en artikel skriven av Lisa Jacobson, om att det snart kan bli brist på inkontinensexperter.

Till exempel så fanns det i Stockholms läns landsting för något år sedan omkring 30 uroterapeuter. Om tre, fyra år kommer de att vara 14 stycken om inte några nya utbildas.

Pia Teleman, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund, tycker att vårdcentralerna borde få extrapengar för att ha kontinensmottagningar, som de får för att ha KOL- och diabetesmottagningar. Birgitta Lindehall, som är kursledare för landets enda specialistutbildning för uroterapeuter instämmer. Hon säger:

– Om där fanns fler enheter specialiserade på detta skulle det lösa en hel del. Patienter med både medfödda och förvärvade blåsproblem kan behöva hjälp under många år och de prioriteras lågt på akutsjukhusen. Och kvinnor som i 40-års-åldern till sin fasa upptäcker att de läcker har inte så lätt att få hjälp.

Jag kan inte mer än att instämma. Jag får ju höra många historier när jag är ute runt om i landet och det är många som inte vet var de kan vända sig för att få hjälp. Om hjälpen som finns dessutom skärs ner, då skapar man ännu större problem för dessa kvinnor. Hoppas att politikerna inser att man ska satsa mer på detta område, inte skära ner! Var fjärde kvinna över 35 år drabbas någon gång av urinläckage. Det är ungefär 700 000 kvinnor. Det tål att tänkas på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: